top of page

Bezienswaardigheden

 

 

 

 

DUBLIN

Dublin (Iers: Baile Átha Cliath) is de hoofdstad van Ierland en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. De stad ligt vrijwel halverwege aan de oostkust van het eiland, aan Dublin Bay, een inham van deIerse Zee, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. In 2011 telde de stad 527.612 inwoners.

CORK

Cork (Iers: Corcaigh) is de op een na grootste stad in de Republiek Ierland, met een inwoneraantal van 190.384 (2006). Het is ook de hoofdstad van het gelijknamige graafschap en ligt in de provincie Munster, vrijwel aan de zuidkust van het eiland.

GALWAY

Galway (Iers: Gaillimh) is een stad aan de westkust van Ierland, en de hoofdstad van het graafschap Galway. Galway is een universiteitsstad en vormt het bestuurlijk centrum van West-Ierland - niet alleen voor het eigen stadsbestuur, maar ook voor het bestuur van het graafschap en de regionale autoriteit voor het westen.

BELFAST

Belfast (Iers: Béal Feirste) is een stad in het Verenigd Koninkrijk en is de grootste stad (city) en een district in Noord-Ierland en de provincie Ulster, en heeft volgens een schatting uit 2012 een inwonertal van 286.000. Het is sinds 1922 de hoofdstad van Noord-Ierland, en het is de hoofdstad van County Antrim.

WICKLOW MOUNTAINS

De Wicklow Mountains (Iers: Sléibhte Chill Mhantáin) vormen een bergketen in het zuidoosten van Ierland.

De keten loopt ruwweg noord-zuid van het zuiden van County Dublin via County Wicklow naar County Wexford. De hoogste berg in de keten is de Lugnaquilla met 925 m, de Mullaghcleevaun met 847 m is de op een na hoogste, en de Kippure met 757 m is het hoogste punt in Co. Dublin.

Een klein gedeelte, zo'n 2800 hectare, is beschermd natuurgebied, het Nationaal Park Wicklow Mountains. De Wicklow Way, een langeafstandswandelpad, voert gedeeltelijk door de Wicklow Mountains.

GLENDALOUGH

Glendalough verwijst naar een Ierse vallei in de Wicklow Mountains, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Dublin en van een klooster gesticht door St. Kevin, waarvan de overblijfselen behoren tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa.Add News Story here

HILL OF TARA

Tara was ooit de 'Hoofdstad' van de zuidelijke Uí Néill, die soms de titel van Hoge Koning van Ierland claimden. Het enige dat daarvan is overgebleven is de Heuvel van Tara, een heuvel in het graafschap Meath

TRIM CASTLE

Het Kasteel van Trim in Trim in het graafschap Meath in Ierland is een burcht uit de twaalfde eeuw en is gelegen op een terrein van 30.000 m² aan de rivier de Boyne. Men beschouwt het als het toentertijd grootste kasteel in Europa. 

HOWTH

Howth is een dorp in County Dublin, Ierland. Het oorspronkelijke vissersdorpje is nu een van de noordelijke stations van de Dublin Area Rapid Transit stadsspoorweg en wordt gezien als deel van de stad Dublin.

CASTLETOWN HOUSE

Castletown House, Celbridge, County Kildare, Ireland, is a Palladian country house built in 1722 for William Conolly, the Speaker of the Irish House of Commons.[1] It formed the centrepiece of a 550-acre (220 ha) estate. Sold to developers in 1965, the estate is now divided between State and private ownership.

NEWGRANGE/KNOWTH

Newgrange (Iers: Dún Fhearghusa) is de bekendste prehistorische vindplaats van heel Ierland. Het is één van de graftombes van het Brú na Bóinne-complex in het landsdeel County Meath, zo'n 50 kilometer ten noorden van de stad Dublin, en werd in 1993 geplaatst op de lijst van cultureel erfgoed van de UNESCO. Volgens de resultaten van koolstofdateringen werd het bouwwerk zo'n 3200 v.Chr. gebouwd, wat het circa 600 jaar ouder maakt dan de piramides van Gizeh in Egypte, en zo'n 900 jaar ouder dan Stonehenge in Engeland. Het monument is een ganggraf.

BLARNEY CASTLE

Blarney Castle (Irish: Caisleán na Blarnan) is a medieval stronghold in Blarney, near Cork, Ireland, and the River Martin. Though earlier fortifications were built on the same spot, the current keep was built by theMacCarthy of Muskerry dynasty, a cadet branch of the Kings of Desmond, and dates from 1446.[4] The noted Blarney Stone is found among the machicolations of the castle.

CLIFFS OF MOHER

De Klippen van Moher, gelegen in het graafschap Clare in Ierland behoren tot de hoogste klipkusten in Europa.

ARAN ISLANDS

De Araneilanden zijn drie eilanden in de monding van de Baai van Galway in county Galway in Ierland. De inwoners op de drie eilanden leven van oudsher van de visserij, maar ook zomertoerisme is heden ten dage een belangrijke bron van inkomsten. 

COUNTY CLARE

County Clare (Iers: an Chláir) is een graafschap in de Ierse provincie Munster. Het ligt aan de westkust van Ierland, ten noordwesten van de rivier de Shannon, en grenst aan Lough Derg en de Baai van Galway. County Clare heeft een oppervlakte van 3147 km², en een inwoneraantal van 110.810 (2006). De hoofdstad is de stad Ennis. Een naam die soms voor het graafschap werd gebruikt is County Thomond, naar het (Connacht) district dat voorafging aan de indeling in graafschappen.

County Clare bevat het natuurgebied de Burren, een uniek landschap van kalkstenen heuvels en velden, en wordt gezien als het centrum van de traditionele Ierse muziek. Voorbeeld hiervan is het Willie Clancy Festival inMilltown Malbay. Aan de westelijke rand van de county, op de grens met de Atlantische Oceaan bevinden zich de Klippen van Moher (Cliffs of Moher).

WILD ATLANTIC WAY

The Wild Atlantic Way (Irish: Slí an Atlantaigh Fhiáin) is a tourism trail on the west coast of Ireland. The 2,500 km[1] (1553 miles) driving route passes through nine counties and three provinces, stretching from County Donegal's Inishowen Peninsula to Kinsale,County Cork, on the Celtic Sea coast.[2] Along the route there are places and attractions which have been designated as points of interest for travellers.

CONNEMARA

Connemara (Iers: Conamara) is de naam van het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway, Ierland. Het is zeer dunbevolkt. Alleen langs de kust, aan de Baai van Galway liggen een aantal kleine dorpjes zoals An Spidéal en Letterfrack. Een iets groter dorp, Clifden, ligt in het uiterste westen van Connemara, aan de Atlantische Oceaan

Please reload

bottom of page